Nepal Depremi Operasyonu

26 Nisan

GEA Ekibi, 25 Nisan 2015 tarihinde Nepal’de meydana gelen 7.9 büyüklüğündeki depremin hemen ardından hazırlıklarına başladı. 13 kişilik operasyon ekibi gece saat 01.00’de kalkan TK726 sefer sayılı uçuş ile Katmandu’ya ulaştı.

Afet bölgesine ilk ulaşan ekiplerden biri olan GEA Arama Kurtarma Ekibi, askerler tarafından havalimanından alınarak yıkım olan bölgelerden Sitapalia’ya götürüldü.

Bölgede ilk gün 11 enkazda arama çalışmaları yapıldı. Arama çalışmalarının ardından kazazede ihbarı alınan bir enkazda yerel saatle 21.30’da kazazedeyle ilk temas sağlandı.

27 Nisan

6 saat süren kurtarma çalışmaları sonunda saat 02.58’de 22 yaşındaki Bikram Chepang enkazdan canlı olarak kurtarıldı.

Sonrasında bölgedeki 3 binada gerçekleştirilen aramalar sonunda 13.00’te canlı bir kazazedeyle daha temas kuruldu. Çin Arama Kurtarma ekibi CISAR ile koordineli olarak yürütülen 13 saatlik çalışma sonunda 21 yaşındaki John Keisi canlı olarak enkazdan çıkarıldı.

Ekip gelen ihbarlar üzerine arama ve kurtarma çalışmalarına devam etmiştir.

28 Nisan

Sabah saatlerinde İsviçre Köpekli Arama Ekibi REDOG, 6 ekip üyesi ve 3 arama köpeği ile ekibe destek vermek üzere bölgeye vardı.

Birlikte hareket eden ekipler gelen ihbarlar üzerine, çoğunlukla otellerin bulunduğu Jorpati ve Kapan bölgesine giderek arama çalışmalarına devam etti.

Bölgede 5 farklı enkazda GEA ve REDOG Ekibi tarafından köpekli ve teknik arama çalışmaları yapıldı.

İlerleyen saatlerde ekipler bölünerek ihbar olan yerlere ulaştı ve çalışmalar gün boyu devam etti. Tüm ihbarları değerlendiren ekip, çalışmalarını tamamlayarak saat 21.30’da kamp merkezine geri döndü. Saat 22.30’da gelen ihbar üzerine Gongabu bölgesine giderek arama çalışmaları yapıldı. Çalışmalar tamamlandıktan sonra saat 03.00’te kampa geri dönüldü.

29 Nisan

Ekip gün boyu gelen ihbarları değerlendirerek, REDOG ekibi ile birlikte enkazlarda teknik arama çalışmaları gerçekleştirdi.

30 Nisan

Sabah saatlerinden itibaren ekip, insani yardım amacıyla bölgede ihtiyaç analizleri yapmaya başladı. Öncelikli bölgelerde içme suyu dağıtımı gerçekleştirildi. Sonraki günlerde dağıtılmak üzere gıda, su, hijyen malzemeleri, klor tabletleri, tıbbi malzemeler ve çocuklar için oyuncak paketleri hazırlandı ve gerekli lojistik planlamalar yapıldı.

1-2 Mayıs

Katmandu ve çevresinde bulunan kamplarda ve depremden yoğun bir şekilde etkilenen köylerde, ihtiyacı olan ailelere insani yardım malzemeleri dağıtımı yapıldı.

Toplam 300 aile için hazırlanan yardım paketleri, yerel yetkililerin koordinasyonunda ailelere teslim edildi.

GEA Ekibi, ziyaret edilen bölgelerde sağlık taraması gerçekleştirerek gerekli müdahalelerde bulundu ve bölgedeki hastanelerde kullanılmak üzere tıbbi malzemeleri yetkililere teslim etti.

3 Mayıs

Bölgedeki kurtarma ve insani yardım çalışmalarını tamamlayan ekip üyeleri, TK727 sefer sayılı uçuşla Türkiye’ye geri döndü.

X

    Lütfen KVKK Aydınlatma metnini okuyup onaylayınız.

      Please read and accept PROTECTION OF PERSONAL DATA.