YENİ YÜKSEKTEPE GEA ARAMA KURTARMA EKOLOJİ GRUBU Ana Sayfa
 
 
 
 
  2. Kurumsal Acil Durum Yönetimi Sempozyumu
17 Ağustos 2009
 
 



“Kurumlar, afetler karşısında kurban değil, çözümün bir parçası olmalı”

Doğal veya insan kaynaklı acil durumlar karşısında, kurumların ne tür planlama ve
ön hazırlığa sahip olmaları gerektiğinin aktarıldığı
“GEA II. Kurumsal Acil Durum Yönetimi Sempozyumu”,
Marmara Depremi’nin 10. yılında

GEA Arama ve Kurtarma Ekibi tarafından gerçekleştirildi.

II. Kurumsal Acil Durum Yönetimi Sempozyumu’nda, ülke ekonomisinin lokomotifi olan kurumların, -deprem başta olmak üzere- afet ve felaketlerden kaynaklanan acil durumlara karşı hazırlıklı olmak için neler yapmaları gerektiği, karşı karşıya oldukları riskler, bu risklerin en aza indirilmesi ve acil durumların yönetimi konuları uzmanlar tarafından 145 Devlet ve Özel Kurumdan 260 yönetici ile paylaşıldı. Sempozyum esnasında yapılan istatistik sonucu, katılımcı kurumların yaklaşık 231.182 çalışanı olduğu bilgisinden yola çıkılarak eğitimin kurumsal boyutta önemi vurgulandı.

Sempozyumun açış konuşmaları, Türkiye Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Hasan İpek ve GEA Koordinatörü Umut Dinçşahin tarafından yapıldı. GEA Koordinatörü Umut Dinçşahin konuşmasında, insanların zamanlarının büyük bir bölümünün işyerinde geçtiğini ve doğal bir afet durumunda çalışanların ne yapacaklarını bilmelerinin çok önemli olduğunu belirtti. Dinçşahin, Marmara Depremi’ne atıfta bulunarak, “Bu denli büyük bir olay, aynı zamanda afetlerin ne kadar yıkıcı olabileceğini ve buna karşı hazırlıklı olmak için daha fazla çaba sarf etmemiz gerektiğini gösterdi” dedi. Bu konuda bir vatandaş olarak herkesin ve özellikle Türkiye’de faaliyet gösteren tüm özel kurumların ve sivil toplum kuruluşlarının üzerine büyük bir sorumluluk düştüğünü söyleyen Dinçşahin, “Doğal veya insan kaynaklı her türlü acil durum karşısında, kurumların bir planlamaya ve ön hazırlığa sahip olmaları gerekli.” dedi. 

Açış konuşmalarının ardından Floransa Üniversitesi, Risk ve Sivil Savumna Çalışmaları Merkezi’nden Prof. David Alexander, şirketlerin karşı karşıya oldukları riskler ve bu risklerin en aza indirilmesi konusunda; İngiltere Bournemouth Üniversitesi’nden Richard Gordon, bilinmeyen acil durumların nasıl yönetileceği konusunda birer sunum gerçekleştirirken, JTI Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü Ece Süeren Ok ise JTI bünyesinde hayata geçirdikleri örnek uygulamaları paylaştı.

Afetler, büyüme ve kalkınmayı etkiler
Gordon, büyüme ve kalkınmanın afetlerle açık bir şekilde ilişkili olduğunu söyleyerek, kurumların kendi büyüme stratejilerinin etkilerinin yanı sıra faaliyet gösterdikleri toplumun veya ülkenin etkilerine karşı da tetikte olmaları gerektiğini bildirdi. Gordon, “Buna bağlı olarak bazı büyük kurumlar kendilerini afetlerin sadece birer kurbanı olarak değil daha geniş çapta bir çözümün parçası olarak görmelidirler.” dedi.

Afetlerin sayısında ve etkisindeki artışla birlikte “Afet Zarar Azaltma Disiplini”nin ortaya çıktığına değinen David Alexander ise “Bilimsel değerlendirmeler insan algısıyla birleştiğinde anlam kazanır. Risklerin birçok yönü ölçülemez ve yapısı insanların onları algılayış biçimine bağlıdır. Kurumlar ve organizasyonlar doğal afetlerden terörizme, sabotaj ve tedarik zincirindeki aksamalara kadar çok sayıda riskle karşı karşıyadır. İş sürekliliği yönetimi, riskleri tanımlamayı, yönetmeyi ve şirketleri afet veya krizlerin yıkıcı etkilerine karşı korumayı sağlayan yeni bir disiplindir.” dedi.


JTI Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü Ece Süeren Ok ise, GEA ile koordinasyon içinde hayata geçirdikleri; 12 ofis, fabrika binası ve dağıtım ağını kapsayan “JTI Kurumsal Acil Durum Yönetimi Sistemi”ni katılımcılarla paylaştı. Ok, kurumsal acil durum yönetimi çalışmaları kapsamında pek çok planlama, eğitim ve tatbikat hayata geçirdiklerine de değinerek, “Örneğin çalışan tüm personelimizin ev edreslerinin ve krokilerini iki ayrı merkezde topladık. Ayrıca herkesin birbirinden sorumlu olduğu bir personel haberleşme ağı oluşturarak, acil durumlar sonrasında kişilerin birbirlerini kontrol etmesinin sağladık.” dedi.

Sempozyum kapsamında ayrıca Alexander ve Gordon, kurumların risklerini değerlendirme konusunda interaktif bir şekilde gerçekleşen çalıştayı yönettiler ve sempozyumun sonunda acil durumlarda karşılaşılan sorunlar hakkında değerlendirmelerde bulundular.




Bilgi için;
www.acildurumyonetimi.org




 
Operasyonlarımız    E-mail 

Gea Arama Kurtarma Ekoloji Grubu
İcadiye mah. Makastar sok. No: 11 P: 34674 Kuzguncuk / Üsküdar
T. 0 216 342 48 48  F. 0 216 342 49 49
Gea.org.tr©2005