77. GEA Arama Kurtarma Tatbikatı – İstanbul

27-30 Ağustos tarihleri arasında 173 kişinin katılımı ile gerçekleşen 77.GEA Arama Kurtarma Tatbikatı; asker, polis ve vatandaşlarımızdan oluşan tüm şehitlerimiz için yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayarak 30 Ağustos Zafer Bayramı için yapılan kutlama ve İstiklal Marşı ile tamamlandı.Farklı illerden gelen ulusal ve uluslararası operasyon ekip üyeleri ve Genç GEA’nın yanı sıra Taiwan, Hong Kong,Japonya’dan gelen PWJ, APAD, IronMan arama kurtarma ekiplerinden 12 kişi de tatbikatta görev aldılar.

Tatbikatın teorik eğitimler kısmında misyon-vizyon, insani yardımın gereklilikleri, afet ve kültür mirası, Insarag hafif arama kurtarma ekip yapısı gibi eğitimler Altunizade Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi’nden Prof.Dr.Ali Pınar, Kandilli Rasathanesi’nin çalışmaları ve İstanbul deprem durumu hakkında bilgi paylaşımında bulundu.

Tatbikat boyunca senaryoların gerçeğe yakın olabilmesi için kentsel dönüşüm alanı olan Fikirtepe bölgesinde çeşitli binaların enkaz olarak kullanılmak üzere yıkımı gerçekleştirilerek bu enkaz alanlarında pratik saha çalışmaları gerçekleştirildi. Farklı senaryolar çerçevesinde hazırlanan enkazlarda enkaz destekleme, kırma, ip istasyonu kurma ve iple kazazede taşıma ve elektronik cihazlarla arama, Virtual OSSOC kullanımı, Insarag formlarının doldurulması, enkaz işaretleme, yerel yetkililerle görüşme çalışmaları yapıldı.
İnsani yardım ekibi ise tatbikat boyunca ana kamp alanı kurulumu, lojistik, afetzedelerle iletişim, gönüllülük, deprem ve yangın, afet konteynerleri hazırlama teorik ve pratik eğitimi ve malzeme eğitimi yanında Norveçli Norlense firmasının ürettiği değişik hava koşuluna dayanıklı, 30 m2 alana sahip şişme çadırın kurulumu hakkında eğitim aldı.Aynı zamanda Bosch firması ekipmanların kullanımı ve bakımı üzerine eğitim yaptı.

4 günlük tatbikat boyunca 173 arama kurtarma, medikal lojistik ve insani yardım ekip üyesi ve 3 arama köpeği ile İstanbul’un 3 farklı lokasyonundaki 17 enkazda 59 saatlik arama kurtarma çalışması sonucunda 26 kazazede sağ olarak enkazdan çıkarıldı. Bu tatbikat için 4 Binanın yıkıldığı tatbikatta toplam 28 tane bina kullanıldı.
Çok saf ve çocukça görülebileceğini biliyoruz. Ama bunları söylemeye hakkımız var! Biz Gönüllü olarak çalışan Arama Kurtarma ekipleri İnsana ve Yaşama saygı duyduğumuz ve tüm insanları sevdiğimiz için yaşamlarımızı enkazların altında tehlikeye atıyoruz. Terörü ve şiddeti ve bir insanın bir insanı neden öldürdüğünü anlamıyoruz…

YAŞAMA SAYGI! TERÖRE HAYIR!

X

    Lütfen KVKK Aydınlatma metnini okuyup onaylayınız.

      Please read and accept PROTECTION OF PERSONAL DATA.